Konst i örebro län logotyp

Ateljé 19

Ateljé 19 bildas 1976 på initiativ av Nils Hellquist med syfte att jobba koncentrerat med modellstudier.

Varje onsdagskväll samlas gruppen och tecknar/målar/skulpterar efter levande modell.

Vi tar emot gästtecknare för 100kr/gången nu (i mån av plats).

Under några år på nittiotalet hyrde vi ateljé på Storgatan 19, därav namnet.
Vår målsättning är att genomföra minst en grupputställning per år, oftast sker denna under våren kring Kristihimmelfärdshelgen i egna ateljén. Vi har även ställt ut på Konstfrämjandet, Bergööska Huset och i Wadköpings Konsthall.
Gruppen har även som tradition att vistas en försommarvecka på Österlen för att måla och teckna landskap.
"Modellstudier är förevändning för övning; Övning för blicken, övning för handen, övning med kritan och färgerna, övning i att härma — liknande musikerns spelövningar. Utöver dessa grundläggande övningar parade med hänförelse inför människokroppens skönhet och komplexitet, ger modellstudier även upphov till de mest avancerade konstnärliga uppdragen; att få teckningen levande, att återskapa modellens arkitektur och rörelse, att återge personens karaktär eller ansiktsuttryck, att framställa poesin i hudens ljus och färger, återkalla den musik som ryms i de anatomiska formerna och proportionerna, återuppväcka naturen i människan och få fram människans styrka, bräcklighet samt känslighet. ... Att teckna modell kräver yttersta koncentration: det är nu det gäller, nu eller aldrig, tre timmar har man på sig, hon står där naken inför en, som en aktör. Man själv står där inför det märkligaste och mest igenkännbara, ty man står inför ett liv och samtidigt en avbild av en själv.
Modellstudium ger bilden av människan — den nakna, avklädda människan, och samtidigt en själv gjord i jämförelse med andra och en själv" (Björn Brusewitz ur boken om Ateljé 19)
Bland tidigare medlemmar kan nämnas Sven Hallström, Bengt Löfstedt, Bertil Olsson, Bertil Bagare, Astor Peterson, Lennart Norin, Torsten Molander m.fl.

För närvarande består gruppen av:

Lennart Ericsson
Lars Mossberg
Björn Brusewitz
Bengt Harrysson
Michael Nilsson
Karin Slycke
Leif Bergh
Anders Liljenbring
Lena Tinfors-Malm
Lotta Persdotter Andersson
Krister Strand
Ulla-Britt Östman
Meija Bobeck
Karina Sommarström
Ing-Marie Philipson


Hedersmedlemmar: Anette Björkman, Torsten Ström, Lennart Norin.

Besök: Ingång från Badhusgatan

Profilbild Ateljé 19

Kontakt

Rudbecksgatan 1
702 11 Örebro