Konst i örebro län logotyp

Utställning: Lena Olson - Gräns

2021-09-24

Utställning: 25 september – 20 oktober

Vernissage: 25 september

Plats: Konsthantverkarna i Örebro, Järntorgsgatan 2

På senare tid har jag arbetat med frågor som handlar om konflikter runt om i världen och dess effekter på samhället och människan. Jag ser hur så många tvingas lämna sina hem för att undgå krig, våld och konsekvenser av klimatförändringar och det väcker tankar kring hur vi ser på varann.

Ett ökande antal migranter har hastigt placerat hela världen på Europas trappa och trots att det inte är ett nytt fenomen historiskt sett har politiken reagerat i panik. Att det som är främmande kan te sig skrämmande är en naturlig mänsklig reaktion och det är lätt hänt att både samhälle och individ sätter upp gränser för att skydda sig. Istället för att öppna och förhålla sig nyfiken blir lösningen att krympa vår blick och vårt gemensamma livsrum.

Jag har under hela mitt konstnärsliv främst intresserat mig för form och material i förhållande till den mänskliga kroppen och våra sinnen. Trä har blivit det material som bäst uttrycker det jag vill undersöka och jag har ännu inte slutat fascineras av dess möjligheter och egna språk. I mitt arbete blir det ett samtal mellan mina tankar, mina händer och slutligen vad föremålet sedan kommunicerar ut.

I min utställning hos Konsthantverkarna i Örebro kommer jag visa smycken av en mängd olika träslag. För mig är det en påminnelse att även om olikheterna i dess egenskaper, ursprung och hur träet ser ut, handlar det från början om träd. Det är träd som haft olika förutsättningar och vuxit i olika miljöer men som när allt kommer omkring faktiskt är desamma.

Något vi människor också är.

/Lena Olson

Läs mer på Konsthantverkarna i Örebros hemsida.