Konst i örebro län logotyp

Utställning: Helena Pyy Ryhänen

2021-06-29

Time past, time future and eternity

Välkommen till en utställning av Helena Pyy Ryhänen i Kumla utställningshall

Time past, time future and eternity är ett projekt som jag har arbetat med de senaste åren. Detta tema handlar om tankar kring tidsperspektivet, tidsfenomenet och tidsproblematiken och olika sätt att försöka förhålla sig till tiden som är så obegriplig och gäckande för människan.

Den kronologiska tiden skapar historia, både kollektivt och personligt medan den cykliska tiden är den personliga, den är minnenas tid och tillåter oss färdas ut och in i vår tid fritt och associativt. Framtiden kan upplevas antingen som utopi eller dystopi beroende på sinnelaget man har, en oändlig vision. Evigheten når vi aldrig, den kan vi varken föreställa oss eller uppleva med våra sinnen.

Här vill jag citera T. S Eliot i översättning: ” Närvarande tid och förfluten tid är kanske båda närvarande i kommande tid och kommande tid inrymd i förfluten tid.”  Men om all tid är evigt närvarande är all tid oföränderlig för alltid och då det är kanske bara vi som förändras eller bara till synes byter skepnad.

Till detta projekt hör 8 – 9 verk. Materialvalet består både av mer eller mindre bestående ämnen. Objekten är delvis eller helt genomskinliga eller opaka. Det är ett medvetet val, som om man på det viset ville genomlysa det svåråtkomliga eller visualisera det som är osynligt.

Datum: 12 juni–5 juli

Plats: Kumla utställningshall, Kumla bibliotek

Öppettider: Må, on, fr 08.00–17.00, ti, to 08.00–18.00, lö 10.00–14.00