Konst i örebro län logotyp

På tapeten

2020-06-22

Följ med på en spännande vandring genom århundraden av tapetmoden.

Fascineras av den mönstervariation och finess som teknik och formgivning tagit papperstapeten. Från herrgårdssalar till torparväggar. Från ark till tapetvåder. I sommarens utställning På Tapeten känner vi oss fram längs tapetens långa och synnerligen mångsidiga livsväg. Årets sommarutställning visar historiska tapeter från 1700-talet fram till modern tid.

Fyra nutida formgivare har bjudits in för att visa hur deras mönster blir till. Emma von Brömssen, Hanna Wendelbo, Hanna Werning och Magdalena Lundkvist har inför öppnandet av utställningen fått i uppgift att beskriva sin arbetsprocess. Hur går det till när de skapar nya mönster, och var finner dom inspiration?

Hur går det till när man idag hantverksmässigt återskapar gamla mönster utifrån ett tapetfragment? Tapetmakarna på Handtryckta Tapeter och Lim & Handtryck står med ett ben i dåtiden och det andra stadigt i nutiden när de håller papperstapetens långa kulturarv vid liv. Lages Tapetserarverkstad deltar även dom i utställningen och visar upp nyproducerade gyllenläder, en form av väggbeklädnad som har tradition enda sedan medeltiden.

Tid: 16 juni - 29 augusti​
Plats: Frövifors pappersbruksmuseum

Frövifors pappersbruksmuseums öppettider