Konst i örebro län logotyp

Gerd Göran

2019-01-31

En utställning som visar Gerd Görans verk av olika material och från olika skeenden i Gerds långa konstnärsliv

Gerd föddes 1919 och hon kommer att fira sin 100:de födelsedag i samband med utställningen på Örebro konsthall. Hon är ännu synnerligen aktivt i sitt konstnärskap. Gerd Göran hittar hela tiden nya vägar för sitt skapande.

Hon började sin konstnärliga bana på Konstfackskolan redan 1936. Från början arbetade hon med textil, mönster och material. Senare tog måleriet över som hennes främsta uttrycksmedel, men hon har under hela sitt liv pendlat mellan olika medier och olika sätt att uttrycka sig.

Gerd Göran har alltid velat se det hon målar. Hon vill stå i naturen och titta på trädet eller fältet som ska bli en bild. Att måla ur minnet i ateljén duger inte. Men det handlar inte heller om att likt en kamera återge det hon ser, utan om att förmedla en känsla av det som avbildas. Hon bryter färger och former mot varandra för att skapa en för henne så sann bild som möjligt.

De senaste åren har Gerds syn försämrats och det gör att hon inte längre kan måla och istället har skulptur och assemblage kommit att bli hennes konstnärliga tekniker. Hennes senaste verk, eller "Lekar" som hon kallar dem, består av en mängd olika material och saker. Där finns ståltråd, dockor, textila band, slipsar och så vidare.

 

Tid: 19 januari – 10 mars
Plats: ÖBKHL, Örebro
Vernissage: 19 januari

För öppettider läs här