Konst i örebro län logotyp

Emma Jönsson - De röda fåglarna i Marais och andra broderier

2020-02-10

I utställningen kommer Emma att visa verk från de senaste åren dels från Paris, broderier med anknytning till flyktingströmmarna och dels några i en mindre serie som hon kallat Guld, rökelse och myrra som ingår i ett nytt projekt.

Från 2014 och framåt, har hon arbetat med broderier som rör flyktingströmmar och den lilla människan. Hon har sytt på sammet, ett material som i sig själv har ett djup och kan förstärka bildens budskap. Förra sommaren fick hon ett residens på två månader i Paris, på Cité Internationale des Art. Där blev Emma inspirerad av kulturen, staden och historien. I Paris fanns även många hemlösa och deras utsatthet satte också avtryck i hennes broderier.

Hon har gått HDK i Göteborg och har arbetat sedan dess som konstnär - främst med broderi. Hon tycker att brodera kräver eftertänksamhet men även spontanitet och är utmanande både tekniskt och konstnärligt. Broderi som konstnärlig disciplin har en lång tradition och historia - att spänna musklerna mot, eller inspireras av. Hon ger sina verk uttryck för olika händelser, sådant som berör henne personligen, eller företeelser i världen som är viktiga för henne. Berättelser växer fram.

 

Tid: 8 februari - 4 mars
Plats: Konsthantverkarna i Örebro
Vernissage: 8 februari,

Konsthantverkarna i Örebros öppettider