Konst i örebro län logotyp

Bortom de blå bergen: Jag är Stenart

2018-05-04

I Hällabrottet i Kumla arbetar Jelena Rundqvist och tredjeklassare på Tallängens skola under våren med sten utifrån platsen och dess historia. På olika sätt lär de känna stenen som material, objekt, rum, koreograf och medarbetare. Välkommen på vernissage 1:a juni!

Välkommen till en utställning som visar video, skulptur och installation och ger en inblick i arbetsprocessen. Arbetet presenteras på Stenarbetsmuseet, i det gamla huvudkontoret bredvid och i utemiljön runt omkring.

Vernissage: 1 juni kl 15.00 -19.00, Stenarbetsmuseet, Hällabrottet, Kumla

Program:

  • Presentation av Bortom de blå bergen och Jag är Stenart.
  • Jelena Rundqvist och barnen visar runt på platsen och berättar om sitt arbete.
  • Guidning av Stenarbetsmuseet och Yxhults huvudkontor av Yxhultbygdens Kultur- och Hembygdsförening.
  • Grillning. Mat att grilla finns på plats.

Kring Hällabrottet växte en omfattande stenindustri fram som har haft en stor betydelse för byggarbeten i hela Mellansverige ända sedan medeltiden. Idag finns Stenarbetsmuseet här som visar den lokala stenhanteringens historia. Intill museet finns även Yxhults gamla huvudkontor som ritades av Helge Zimdahl. Byggnadens exteriör i marmor, lättbetong och kalksten speglar hela Yxhultindustrins verksamhet och produktion.

Jag är Stenart är det första projektet av tre inom ramen för Bortom de blå bergen. Bortom de blå bergen är ett pilotprojekt som genomförs av Konstfrämjandet Bergslagen tillsammans med tre kommuner: Kumla, Lindesberg och Degerfors. Region Örebro län är projektägare och har gett Konstfrämjandet Bergslagen ett regionalt uppdrag att utveckla konstpedagogiken i länet. Syftet med projektet är att skapa nya och långsiktiga strukturer för konstpedagogisk verksamhet i hela Örebro län. Projektet speglar lokala förutsättningar och bjuder in en konstnär som ges möjlighet att tillsammans med barn och andra grupper från civilsamhället undersöka en förutbestämd plats och fördjupa sig i den specifika kultur- och naturhistoria som under lång tid formar platser.

Läs mer här.