Konst i örebro län logotyp

Susanne Arvidsson, det är jag det!

Susanne Arvidsson

Susanne Arvidsson om att försörja sig på konsten: “Inget kommer gratis”

2022-03-25

 

Susanne Arvidsson har kunnat leva på sin konst hela livet. Idag undervisar hon i bild på en skola och driver flertalet kurser. 

– Det gäller att se möjligheter och tänka utanför boxen.

Susanne Arvidsson har målat hela livet och testat på nästan alla tänkbara tekniker. Med ett enormt driv har hon lycktas livnära sig som konstnär. Nu jobbar hon deltid som bildlärare och hon tycker mycket om att undervisa andra. 

– Jag kände att jag hade en förmåga att entusiasmera och få i gång andra människor att börja måla och så fick jag förfrågningar från folk om att lära ut. Så jag kände nog att det kunde vara något för mig. Jag signade upp på en kurs i hur man lägger upp utbildningar och sedan släppte jag egna målarkurser.

Idag brinner hon för att hålla kurser inom många olika områden och för olika åldrar. 

– Jag har kurser på engelska och en barnkurs som snart är översatt till arabiska. Jag har även textat några av mina onlinekurser då jag upplevt att det funnits ett behov av det.

Hon vill gärna att kurserna vara inkluderande och har kurser som riktar sig till människor med olika förutsättningar.

– Det började med att en döv person skrev till mig och undrade om hon kunde vara med på min kurs. Så jag har jobbar hårt med att texta alla mina videos och det har fungerat jättebra. Nu är det en självklar del av kurserna.

Det som driver Susanne i arbetet att undervisa är att se hur självförtroendet hos deltagarna växer.

– Alla mår bra av att skapa, säger jag alltid. Målar man har man alltid någonting att göra och det kan vara jätteviktigt för någon som känner sig ensam, oavsett om det är frivillig ensamhet eller om man har gått i pension och inte riktigt vet vad man ska fylla tiden med. Det ger ro i kroppen och bättre självkänsla.

 

Susanne Arvidsson

Susanne har jobbat i en mängd olika tekniker som akvarell, oljepastell, torrpastell, powertex, oljemålning och akrylmålning.  

– Ska man lära ut ska man ha en riktigt bas att stå på. Jag på målar dygnet runt, både i undervisningen och när jag målar själv. Det är viktigt att kunna svara på elevernas frågor.

Hennes konst är färgstark och expressiv. Hon målar intuitiv och fritt och utgår från en teknik hon även lär ut i sina kurser och som hon kallar för ”virrvarr”.

– Den här tekniken använder jag i mina kurser för att hjälpa folk att komma i gång och måla på ett lekfullt sätt. Kanske har du inte målat på länge, kanske inte alls eller så har du tappat lusten. Vissa fastnar i att bara måla av saker och då kan det hjälpa att släppa loss. Det är väldigt frigörande. 

 

Susanne Arvidsson

Susanne sålde sitt första verk när hon var 15 och har alltid kunnat livnära sig på sin konst. Trots det har hon aldrig blivit tillfrågad om att ha utställningar. 

– Jag har alltid hittat mina egna utställningsmöjligheter. Det är viktigt att tänka utanför boxen för det finns massor av ställen man kan vända sig till. Jag har tagit kontakt med butiker, caféer, restauranger och fått ställa ut i deras lokaler. Där har jag kunnat ha vernissager och det har utvecklats till jättebra samarbeten. De har fått provision när jag har sålt och i slutändan har alla varit nöjda. 

Ingenting kommer gratis och enligt Susanne har hon fått kämpa hårt för att hamna där hon är nu. Hon hoppas att hennes resa kan ge inspiration åt andra.

– Jag har alltid varit omtyckt av publiken men aldrig tillhört eliten trots att jag har sålt tavlor i fyrtiosex år. Men man får leta upp egna möjligheter och använda fantasin. Nu efter pandemin finns det många tomma lokaler, kanske kan man gå in där och fråga om man får ha en pop-up-butik? Det kan räcka med en helg för att få ställa ut sin konst. Men häng inte upp dig på gallerier utan se till att bli din egen gallerist.

 

Susanne Arvidsson

I 20 års tid anordnade Susanne öppet hus hemma hos sig själv och välkomnade allmänheten in för att titta på konsten. Under tre dagar kom det så många som 700 besökare hem till huset.

Att sitta och vänta på att få ett erbjudande någon annan stans ifrån är inget hon ser som ett alternativ. 

– Det är många långa timmar har jag tillbringat framför datorn och lärt mig om sökoptimering och marknadsföring. Det finns inga genvägar, man måste ha ett otroligt driv. Jag har inte fått någonting gratis utan har kämpat för att hitta möjligheter och tänka utanför boxen.

Susanne försöker att vara på plats så mycket som möjligt under sina utställningar. 

– Jag säljer mycket mer om jag är på plats än om jag bara lämnar in. Det viktigaste är att skapa långvariga relationer och att kunden blir nöjd. Jag låter dem alltid låna hem tavlan för att känna efter, ibland lånar de två stycken för att välja ut en men det slutar nästan alltid med att de behåller båda två. Man får vara generös och bygga relationer.

 

Susanne Arvidsson

Nu ska Susanne iväg till Nice där hon har fått ett beställningsuppdrag att måla en stor tavla till en vägg. Genom det hoppas hon på att få fler utställningsmöjligheter. Nästa vecka åker hon till New York för att ställa ut på Artexpo och under Valborgshelgen är hon med på Norra Vätterns konstrunda.

Mellan 15-21 april hänger hennes verk på Galleri Greger på Hornsgatan i Stockholm och hennes största utställning i år är på Örebro Slott i Länssalen 23 – 25 september.

Att hon brinner för konsten är tydligt. 

– Jag hoppas att det kan vara peppande för andra att ta del av min resa. Om man verkligen vill jobba som konstnär och är villig att lägga ner tiden så finns det massor av möjligheter. 

 

Se fler verk av Susanne Arvidsson här!

 

Matilda Wirström

Skribent

 

 

Hornsgatan 46 - Galleri Greger - Stockholm - 2022
Karintorps tomatodling växthuset - Norra Vätterns konstrunda - Karintorp - 2022
Örebro slott Länssalen - Konstutställning Örebro Slott - Örebro - 2022 Länk
Uppsala saluhall - Art Show - Uppsala - 2022
Uppsala Saluhall - Art Show - Uppsala - 2022
Sjöängens konsthall Askersund - Konstsalong - Askersund - 2022
Statens Kulturråd - Skapande skola - 2020
Statens kulturråd - Skapande Skola - 2021
Statens Kultturråd - Skapande skola - 2019
Örebro Kulturskola - Bildpedagog - 2017
Örebro Kulturskola - Bildpedagog - 2018
Örebro Kulturskola - Bildpedagog - 2019
Örebro Kulturskola - Bildpedagog - 2020
Örebro Kulturskola - Bildpedagog - 2021
Örebro Kulturskola - Bildpedagog - 2022
Örebro Kommun - Arbetat med nyanlända barn i bild - 2021
Örebro Kommun - Arbetat med nyanlända barn i bild - 2022
Ateljé Susanne Arvidsson - Kurslärare i målar kurser online både barn / vuxna - 2022
Profilbild Susanne Arvidsson

Kontakt

0735-169600

Galleri