Konst i örebro län logotyp

Kävesta Folkhögskola

Kävestas linje för konst och formgivning är en konstutbildning för dig som har drivet och viljan att utveckla din konstnärliga förmåga. Linjen passar perfekt för dig som siktar på högre studier. Kanske fördjupande folkhögskolestudier, Konstfack, Arkitekthögskolan eller varför inte en urmakarutbildning?

Grundutbildning

En konstnärlig grundutbildning för dig som vill utforska grundläggande konstnärliga uttrycksformer. Utbildningen är ettårig och passar både nybörjare och den som är lite mer erfaren. Till exempel kan grundutbildningen vara ett bra steg efter gymnasiets estetiska program.

På grundutbildningen får man arbeta med flera olika material och tekniker, bland annat:

  • Måleri
  • Keramik
  • Silversmide
  • Screentryck
  • Modellteckning & teckning

Läs mer om grundutbildningen på Konst- och formgivningslinjen

Antagningskrav till grundutbildningen

Inga förkunskaper krävs för att söka till grundutbildningen, och du behöver inte lämna in arbetsprover. 

Fördjupningsår

Fördjupningsåret på Kävesta är till för den som siktar på högre konstutbildningar, till exempel konsthögskolor eller andra folkhögskolor. Du får lägga tid på att utveckla ditt eget konstnärskap med stöd av lärarna på konst- och formgivningslinjen.

På fördjupningsåret väljer att fokusera på en kombination av två materialområden, till exempel:

  • Måleri & keramik
  • Silver/metall & Screentryck

Vid starten gör du en planering tillsammans med dina lärare. Lärarna hjälper dig sedan att vrida ut och in på ditt skapande. Ni har bland annat ateljésamtal för att hitta ditt formspråk och din motivation.

Under vårterminen får du tid för att fokusera på arbetsprover till högre konstutbildningar. Passa på att ta vara på våra lärares gedigna erfarenhet från konstvärlden!

Lär mer om fördjupningsåret på Konst- och formgivningslinjen

Antagningskrav till fördjupningsåret

För att ansöka till Fördjupningsåret krävs att du redan gått Kävestas grundutbildning eller annan motsvarande konstutbildning. När du ansöker till fördjupningsåret skall du lämna in arbetsprover.

Lokaler och arbetsmiljö

Kävesta folkhögskola har välanpassade lokaler för samtliga materialområden, bland annat en silververkstad och keramikverkstad med uteplats för rakubränning.

Som deltagare på Konst- och formgivningslinjen har du tillgång till skolans lokaler även efter skoltid och på helger.

Utställningar

Läsåret innehåller elevutställningar på och utanför skolan där alla deltar. Att visa sina arbeten i olika sammanhang är en viktig del i utbildningen. Kävesta har de fyra senaste åren ställt ut på Kumla bibliotek under hösten, och på Kävestadagen under våren.

Vad säger deltagarna?

På vår hemsida finns flera deltagarintervjuer. Här är några smakprov.

Johan Wiman gick på Konst- och formgivningslinjen 2010 - 2011 och har sedan gått vidare till Konsthögskolan i Umeå. Så här beskriver han sin tid på Kävesta:

- Redan från början betonade mina lärare att skapandet handlar om att jobba mycket. Det har jag hållit fast vid. Alla förutsättningar för det fanns på Kävesta. Ateljén var öppen på kvällarna, vi hade tillgång till material och det rådde en öppenhet för att man skulle känna sig för och pröva saker. Mig passade det jättebra eftersom jag var så ny i den här världen och hungrig på allt.

Linnea Lindholm gick på Kävesta 2003 - 2004 och berättar så här om hur det är att studera konst på folkhögskola:

- Det var det bästa jag gjort sen dagis! Någon ordnade mat åt oss, jag bodde på internat med härligt folk omkring mig och jag fick göra roliga saker hela dagarna. Miljön var kravlös. Ingen dömdes och lärarna uppmuntrade oss främst att experimentera. Det var bra för kreativiteten.

Fler deltagarintervjuer från Konst- och formgivningslinjen

Kontakt

Kävesta folkhögskola

697 94

Sköllersta

019-602 49 50

Galleri