Konst i örebro län logotyp

Kävesta Folkhögskola

Konst- och formgivningslinjen på Kävesta folkhögskola är en konstutbildning för dig som har drivet och viljan att utveckla din konstnärliga förmåga och förbereda dig för högre studier.

På Kävesta får du gott om tid att arbeta praktiskt med konst i väl anpassade lokaler och verkstäder. Du får stöd och vägledning av lärare som själva är verksamma konstnärer.

Grundutbildning

Syftet med grundutbildningen på Konst- och formgivningslinjen är att utforska och lära sig att arbeta konstnärligt i flera olika tekniker och material.

Du får gott om tid utforska och öva dig i våra fyra huvudsakliga materialområden:

  • Keramik
  • Måleri
  • Silver
  • Tryck

Antagningskrav till grundutbildningen

Inga förkunskaper krävs för att söka till grundutbildningen, och du behöver inte lämna in arbetsprover. 

Fördjupningsår

Efter grundutbildningen kan du ansöka till fördjupningsåret. Under fördjupningsåret får du utökade möjligheter att utveckla ditt konstnärliga språk under självständiga former.

Arbetet under året sker på dina villkor och ditt eget initiativ, samtidigt som du hela tiden har tät kontakt med lärarna. Vid starten gör du en planering tillsammans med lärarna och de hjälper dig sedan att utveckla ditt skapande. Under året har ni bland annat återkommande ateljésamtal för att hitta ditt formspråk och din motivation.

 

Konst- och formgivningslinjens andra år förbereder inför högre konstutbildningar. Under vårterminen finns möjligheter att fokusera på arbetsprover.

Antagningskrav till fördjupningsåret

Ansökningen till fördjupningsåret sker under vårterminen på grundutbildningen. Lärarna kommer att påminna om detta och visa hur ansökningen går till.

Lokaler och arbetsmiljö

Kävesta folkhögskola har välanpassade lokaler för samtliga materialområden, bland annat en silververkstad och keramikverkstad.

Våra deltagare har tillgång till verkstäder och ateljéer även utanför skoltid, så det finns goda möjligheter att arbeta på t.ex. kvällar och helger.

Utställningar

Läsåret innehåller elevutställningar på och utanför skolan där alla deltar. Att visa sina arbeten i olika sammanhang är en viktig del i utbildningen. 

Du hittar tidigare och kommande utställningar i Konst- och formgivningslinjens evenemangskalender.

Vad säger deltagarna?

På vår hemsida finns flera deltagarintervjuer. Här är några smakprov.

Johan Wiman gick på Konst- och formgivningslinjen 2010 - 2011 och har sedan gått vidare till Konsthögskolan i Umeå. Så här beskriver han sin tid på Kävesta:

- Redan från början betonade mina lärare att skapandet handlar om att jobba mycket. Det har jag hållit fast vid. Alla förutsättningar för det fanns på Kävesta. Ateljén var öppen på kvällarna, vi hade tillgång till material och det rådde en öppenhet för att man skulle känna sig för och pröva saker. Mig passade det jättebra eftersom jag var så ny i den här världen och hungrig på allt.

Linnea Lindholm gick på Kävesta 2003 - 2004 och berättar så här om hur det är att studera konst på folkhögskola:

- Det var det bästa jag gjort sen dagis! Någon ordnade mat åt oss, jag bodde på internat med härligt folk omkring mig och jag fick göra roliga saker hela dagarna. Miljön var kravlös. Ingen dömdes och lärarna uppmuntrade oss främst att experimentera. Det var bra för kreativiteten.

Fler deltagarintervjuer från Konst- och formgivningslinjen

Kontakt

Kävesta folkhögskola

697 94

Sköllersta

019-602 49 50

Galleri